Löytöretki virtuaalikampukselle

17.1.2018

Metropolian Myyrmäen uusi kampus virtuaalisesti

Kuten uutisissamme olemme jo kertoneet, luomme tiloista nyt myös Virtual Reality malleja ja videoita. Virtual Reality mallit ovat tietokoneella luotuja simulaatioita, jotka tehdään mahdollisimman realistisiksi. Mukana on valaistus, ympäröivä luonto ja ihmiset. VR ympäristöä tarkastellaan esim. Oculus Rift -laseilla ja liikkumista ohjataan peliohjaimen avulla. Virtuaalitodellisuus suunnittelussa avaa aivan uuden mahdollisuuden käyttäjien osallistamiselle suunnitteluprosessiin.

Metropolian Myyrmäen kampuksella järjestetään mahdollisuus vierailla uudella kampuksella jo etukäteen hyödyntämällä yhtäaikaisesti useampaa tietokonetta ja laseja. Päätimme testata virtuaaliympäristöä metropolilaisten kanssa.

Virtuaalinen maailma on uusi kokemus

Kello on kahdeksan aamulla. Olemme Metropolian Myyrmäen kampuksen kirjastossa. Allekirjoittaneen lisäksi paikalla testiryhmässä ovat laboratorioinsinööri Marja-Leena Åkerman sekä opintojensa loppusuoralla oleva Tuulikki Kujanpää. Kummatkin ovat osallistuneet Myyrmäen kampuksen laajennusosan suunnitteluprosessin tiimoilta järjestettyihin osallistaviin workshopeihin kuten esim. kampusprofiilin luomiseen. Tuulikki on kokeillut aiemmin erilaisia VR ympäristöjä muussa yhteydessä. Marja-Leenalle VR konsepti on kokemuksen tasolla uusi.

“Missäs me ollaan nyt?”

Pienen alkusäädön jälkeen laitteet ovat valmiina ja ensimmäisenä virtuaalikampukselle retkeilemään siirtyy Marja-Leena. Me muut “seuraamme perässä”. Kuten artikkelin alussa mainittiin, ympäristöä tarkastellaan virtuaalilasit päässä ja liikkuminen tilassa tapahtuu peliohjaimen avulla. “Huh, vähän tää huimaa kyllä.” Huomaamme, kukin vuorollamme, että aivot joutuvat hetken totuttelemaan uuteen aistimisympäristöön.

Toisaalta, totuttuamme  alamme tehdä mielenkiintoisia huomioita. Tuntuu, kuin todella olisimme uuden kampuksen tiloissa kiertelemässä. “Tääköhän on se aula?” miettii Tuulikki. “Hei onks tossa joku kattoikkuna?” Hän jatkaa.

Keskustelua syntyy eri teemoihin liittyen. Puhutaan aulatilan avaruudesta, siitä miten tulevan kampuksen tilat kommunikoivat toisiinsa nähden ja siitä, miten uudet tilat tulevat noudattelemaan käyttäjien erilaisia tarpeita.   

Mitkä fiilikset?

Palattuamme “takaisin”, mietimme eroja virtuaalitodellisuuden ja perinteisempien presentaatiomallien välillä. “Kyllähän tää koko juttu hahmottuu näin uudella tavalla.” Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että virtuaalitodellisuus tuntuu kokonaisvaltaisesti ja antaa käyttäjälle realistisen kuvan esim. tilojen avaruudesta  ja tiloissa liikkumisesta.

“Kyllähän tää koko juttu hahmottuu näin uudella tavalla.” #virtualreality #metropolia #4kampusta Klikkaa ja Twiittaa

Toisaalta, virtuaalitodellisuudessa kokeminen on todella intensiivistä ja kokonaisuuden hahmottaminen voi tuntua haastavalta. On hienoa, että voimme nykyteknologian avulla nähdä ja kokea “valmiita” väläyksiä jostakin vielä tekeillä olevasta mutta edelleen reaalimaailma taitaa olla se tärkein ympäristö ihmisille, niin suunnittelijoille kuin käyttäjillekin.

Joka tapauksessa, virtuaalitodellisuus suunnittelussa on kokeilemisen ja kokemisen arvoista  ilman muuta! Siitä olemme kaikki yhtä mieltä!

Tutustu Metropolian Myyrmäen uuteen kampukseen videolla Youtube-kanavallamme!

Virtuaaliseikkailulla Metropoliassa kävi Tilassa Oy:n somevastaava Kaisu Kaikos Greativesta


Tietopähkinä

  • Virtuaalitodellisuus suunnittelussa on tiukasti tätä päivää, ja sen kustannus tuo takuuvarmasti siihen sijoitetut eurot moninkertaisesti takaisin tilojen toiminnallisuuden takaamisen kautta.
  • Virtuaalisesta mallista voidaan luoda myös helposti jaettavia videoita, jotka auttavat käyttäjiä ymmärtämään still-kuvia paremmin millaisista ympäristöistä on kyse.
  • Virtuaalisten ympäristöjen suunnittelussa käytetyt ohjelmistot, virtuaalilasit ja -laitteet ovat viimeisten vuosien kuluessa kehittyneet huimasti, ja myös kustannukset ovat tulleet alaspäin.
  • Virtuaalisen todellisuuden luomisessa tarvitaan 3D-osaajia, jotka taidoillaan herättävät tilat eloon jo ennen kuin suunnitelmatkaan ovat viimeisteltyjä.

Kysy mahdollisuuksista lisää myynniltämme: info@tilassa.fi, puh. 010 526 5980. Kerromme lisää mielellämme!

 

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2019 Tilassa Oy