Kuuluuko osallisuus organisaationne arvoihin tai jopa tulevaan strategiaan? Haluatteko tietää, miten toteuttaa sitä aidosti tulosta parantavalla tavalla? Jos päämääränne on käyttäjien hyvinvointi ja tyytyväisyys tilojen toimivuuteen, Suomen testatuin osallistava prosessi Kasvukausi® tarjoaa ratkaisun.
Osallistaminen lisää tuloksellisuutta 5 – 50 %
(Vischer J. 2005)
Me hoidamme osallistamisen alusta loppuun. Suunnittelemme yhdessä organisaationne kanssa, ketkä ottaa mukaan prosessiin, kuinka parhaiten osallistamme ja millä tavalla tulokset otetaan käyttöön. Huomioimme myös työntekijöiden kouluttamisen uusien tilojen käyttömahdollisuuksiin, jotta arvokkaat tilaratkaisut eivät mene hukkaan!
Käyttäjät ovat mukana läpi suunnittelun. Suunnitteluprosessi selventää fyysiseen tilaan liittyvää tietoa tilajärjestyksestä, välineistä ja kalusteista. Prosessin aikana selviävät myös tilan käyttöön liittyvät prosessit. Osallistujat saavat suunnitteluprosessin aikana muutosvalmennuksen uusiin tiloihin. Siksi suunnittelemme aina asiakkaan kanssa tiiviissä yhteistyössä.
Onko organisaationne matkalla kohti uudistusta? Anna meidän miettiä puolestanne.
Tai lue lisää siitä, miten osallistaminen lisää henkilökunnan tyytyväisyyttä, sitoutumista ja tuloksellisuutta.
Hyödynnämme prosessissa palvelumuotoilun ja yhdessä suunnittelun menetelmiä sekä muutosvalmennusta. Osallistavan suunnittelun aikana otamme mukaan organisaation, sen käyttäjät ja sidosryhmät kehittämään ja etsimään tapoja parantaa toimintaa käytetyissä tiloissa. Huomioimme meluhaitat, yhteisen työskentelyn ja suojaisan työskentelytilan tarpeet, käyttäjän kokemukset ja toiveet sekä tietenkin tilojen esteettisyyden.
”Haluan erityisesti kiittää osallistavasta suunnitteluprosessista. On ihan erilaista muuttaa uusiin tiloihin kun olemme kaikki saaneet vaikuttaa lopputulokseen.” Henkilöstön edustaja, yritysasiakas.
Tilassa oy fasilitoi osallistamisen ja valitsee asiakkaalle sopivat metodit. Myös organisaation hiljainen tieto saadaan esiin ja hyödynnettyä entistä vahvemman ja luovemman organisaation hyväksi.
Analysointivaiheessa ryhmitellään osallistavien metodien esiin tuoma tieto mm. nykyhetken toimivuudesta, epäkohdista ja tarpeista sekä tulevaisuuden toiveista.
Tuloksena on objektiivinen näkemys käyttäjien tarpeista. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi hankesuunnittelussa, jolloin analyysi on hyvä työkalu käyttäjätoiveiden huomioimisessa.
Vaikuttaako hyvältä? Anna meidän miettiä puolestasi.