Sisäilma puhututtaa, mutta ei turhaan

27.3.2017

Yskittää, päätä särkee, väsyttää, silmiä kutisee – tuttuja oireita huonosta sisäilmasta kärsiville henkilöille. Oletko ajatellut, että vietämme sisätiloissa keskimäärin 90 prosenttia ajastamme ja hengitämme 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Huono sisäilma alentaa niin viihtyvyyttä kuin työtehoa ja pahimmassa tapauksessa epätoivotut oireet voivat sairastuttaa vakavasti (hengitysliitto.fi.) Ei ole yhdentekevää millaista ilmaa hengitämme rakennuksiemme sisäpuolella. Ei kai kukaan halua likaista vettäkään juoda?

Oireet huonon sisäilman takia ovat kaikilla yksilöllisiä riippuen altistumisajan pituudesta, altisteen laadusta sekä pitoisuudesta, iästä, perintötekijöistä ja muista sairauksista (sisailmayhdistys.fi). Yleensä altistumisen alkuvaiheessa oireet helpottuvat tai häviävät kun ihminen lähtee oireita aiheuttavasta tilasta. Vakavasti sairastuneet voivat saada oireita myös muissa rakennuksissa, kuin mistä altistus on peräisin. Henkilöt voivat myös herkistyä kemikaaleille ja hajuille (hengitysliitto.fi.)

Sisäilma, mikä sen  huonontaa?

Huonon sisäilman aiheuttajaksi mielletään ensimmäisenä home- ja kosteusvauriot, vaikka sisäilmaongelmissa voi olla muitakin tekijöitä, esimerkiksi:

  1. Hiukkasmaiset ja kaasumaiset tekijät (materiaalit, tupakansavu, lemmikit, hiilidioksidi ja -monoksidi)
  2. Ulkoilmasta kulkeutuvat epäpuhtaudet (pöly ja noki)
  3. Myrkyt sekä
  4. Kosteuden takia vaurioituneiden tasoitteiden, liimojen ja mattojen aiheuttamat sisäilmaongelmat. (hengitysliitto.fihengitysliitto.fi.) 

[bctt tweet=”Huonon sisäilman aiheuttajaksi mielletään home- ja kosteusvauriot, vaikka on muitakin tekijöitä.” username=”TilassaOy”]

Erityisesti uusista kalusteista voi syntyä sisäilmaongelmia ja ilmanlaatua heikentäviä päästöjä. Kalusteista irtoaa niin sanottuja voc-yhdisteitä eli haihtuva orgaanisia yhdisteitä, jotka ärsyttävät esimerkiksi silmiä. Joistain kalusteista taas voi haihtuu ilmaan formaldehydiä, joka on karsinogeeni. Tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota ilmastointiin ja ilmanvaihtoon kun rakennus ja kalusteet ovat uusia (hs.fi.)

Erittäin tärkeää onkin ennalta ehkäistä ongelmia seuraamalla rakennuksien kuntoa ja sisäilmaa, ylläpitää tilojen kuntoa ja siisteyttä, kuunnella henkilöstöä sisäilmaan liittyvistä asioista ja tehdä oma osansa hyvän sisäilman puolesta.

Oireeton ympäristö

Yksinkertaisesti hyvän sisäilman laatukriteeri on, että käyttäjä ei koe ympäristössään oireita. Tunnusmerkkejä hyvälle sisäilmalle on:

  1. Oikea huoneen lämpötila
  2. Raikkaus ja puhtaus
  3. Sopiva ilmankosteus

Älkää unohtako, että melu on myös hyvän sisäilman haittatekijä (terve.fi).

Jos kaikki edelliset ovat rakennuksessa sekä sisäilmassa kunnossa, voi puhdasta sisäilmaa tukea helppojen ratkaisujen, kuten viherkasvien ja huonekalujen materiaalivalintojen avulla.

Terveellistä ja turvallista työympäristöä ja sisäilmaa kannattaen,

Essi Oinonen, Account Manager, Tilassa Myynti ja asiakkuudet

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2024 Tilassa Oy