Kirjailija Rinna Saramäki kyllästyi epämääräiseen ahdistukseen ja tarttui ilmastokriisiin etsimällä arjen ratkaisuja. Niin syntyi kirja 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. Nyt Saramäki linjaa viisi helppoa tapaa pienentää toimiston hiilijalanjälkeä.
Rinna Saramäki on tunnettu käytännönläheisistä kulutusta ja päästöjä hillitsevistä ohjeistaan kirjassa Hyvän mielen vaatekaappi. Vaateteollisuuden tutkimisesta oli lyhyt matka koko kulutusketjun tutkimiseen. Saramäen uusin kirja 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman tarjoaa arjen ratkaisuja meitä jokaista vaivaavaan ongelmaan: kuinka pienentää hiilijalanjälkeämme.
– Niin kauan ei tarvitse ahdistua, kun ei ole tehnyt jokaista kirjassani ehdotettua tekoa hiilipäästöjen vähentämiseksi. Skaalaa on kotoisista pikkupuuhista ja tiedonhankinnasta yhteiskunnalliseen toimintaan.
Asuminen aiheuttaa 24 % Suomen hiilipäästöistä. Samaan kategoriaan humpsahtavat myös toimistot, joiden lämmitys, ilmastointi, valaistus ja jopa kahvinkeitto synnyttävät melkoisen osan hiilijalanjäljestämme.
– Kirja on vaikuttava väline, mutta haluan vaikuttaa useampaan kuin yhteen ihmiseen kerrallaan. Muuten muutosvoima ei riitä”, kertoo Saramäki.
Hän aloitti syksyllä opinnot Creative Sustainability -aineessa Aalto-yliopistossa ja teki samalla kuusi kuukautta tutkimustyötä kirjaa varten.
Nyt Saramäki jakaa asiantuntemuksestaan viisi tapaa, joilla toimiston kuin toimiston hiilijalanjäljen saa pienemmäksi.
1. Selvitä toimistonne isoimmat päästölähteet. Kannattaa keskittyä muuttamaan asioita, joilla on suurin vaikutus – ja käyttää muovikassien taittelussa säästynyt aika vaikka uusasiakashankintaan.
2. Tee työmatkapyöräilystä mahdollista! Autopaikat ovat kallis investointi, mutta niiden louhimista talon alle tai asvaltoimista pihalle ei juurikaan kyseenalaisteta. Yhden autopaikan hinnalla saa kelvollisen pyöräkatoksen kymmenille pyörille. Pyörille voi järjestää tilan myös sisältä tai suojatulta sisäpihalta. Muista myös suihkun tärkeys erityisesti, jos teette asiakastyötä!
3. Hanki digilaitteet toimijalta, joka sitoutuu myös korjaamaan ne. Toimita laitteet ajoissa päivitettäväksi ja korjattavaksi. Anna työntekijöiden lunastaa käyttöikänsä lopussa olevat koneet omaan käyttöönsä. Jos leasaat koneita, selvitä mitä niille tapahtuu. On mahdollista, että ostat vain helppoutta ja hyvää mieltä, et itse asiassa ekologisuutta.
4. Tarkista toimistosi lämmitys, valaistus ja vedenkäyttö. ESCO-palvelut tekevät energiansäästösuunnitelman, josta ei koidu taloudellista riskiä ostajalle. Toimisto maksaa palvelusta esimerkiksi puolet säästetystä energianhinnasta – jos säästöä ei tule, ei tarvitse maksaa mitään. Suuri osa tärkeistä valinnoista tehdään jo toimistoa valitessa. Hyvä kumppani toimiston valintaan ja tilasuunnitteluun osaa tarkastaa myös tilan lämmityksen, valaistuksen ja vedenkäytön tavat.
Ja yllättävä viimeinen:
5. Hanki kahvitermos! Kahvin keittäminen, lämmittäminen – ja pohjaan palaneen tai viilenneen kahvin hukkaan kaataminen – vievät paljon energiaa. Muista myös säilyttää kahvi ilmatiiviisti mahdollisimman viileässä. Ei hiililjalanjäljen, vaan maun vuoksi!
Ympäristösertifikaattia Rinna Saramäki ei toimistolle lupaa ohjeiden seuraamisesta, mutta mahdollisia säästöjä kyllä.
– Jos jokaisessa toimistossa kiinnitettäisiin huomiota edes näihin viiteen kohtaan, sillä olisi jo huomattavat vaikutukset Suomen päästöihin, Saramäki toteaa.
Eikä tarvitse lopettaa tähän! Kirjan 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman saa kustantajan kirjakaupasta, Suomalaisesta kirjakaupasta. Kondoiluun hurahtaneet voivat lukea tai kuunnella kirjan Storytelissä ja Elisa äänikirjassa.
Jos aika ei riitä pohtimaan, kuinka ratkaista ekologisuuden ja tuottavuuden välinen tasapaino, pyydä meiltä kartoitus toimistonne käytännöistä, tiloista ja kalusteista. Kalusteiden elinkaaren maksimoiminen haukkaa ison palasen toimiston hiilijalanjäljestä (siis korjaaminen, uudelleen päällystäminen ja uudelleen käyttäminen).
Jätä kalusteninventaario asiantuntevalle sisustuarkkitehdille ja ota kaikki irti varastossa lojuvista toimistotuoleistanne.
Teksti: Essi Tammimaa
Kirjailija Rinna Saramäen kuva: Jonne Räsänen