Case story: Karkkilan kaupunginkirjasto – kohti modernia, käyttäjiä palvelevaa kokonaisuutta

16.5.2022

 

Kuinka osallistaa kävijöitä kehitystyöhön pandemia-ajan puitteissa?

Kirjastojen luonne muuttuu digitalisaation myötä. Nykyään kirjastoja tarvitaan yhä enemmän kokoontumis- ja työtiloiksi, sekä muihin tarpeisiin, jotka palvelevat käyttäjiä laajemmin riippumatta iästä tai ryhmäkoosta. Yhteisöllisyys ja yhteinen tila vakiintuvat osaksi kirjastokonsepteja. Kirjastot houkuttelevat kävijöiksi luokkaryhmiä, perheitä, etätyöläisiä, eläkeikäisiä ja matkailijoita. Nykyajan kirjastoista löytyy perinteisen lainauspalvelun lisäksi yhteisöllistä tekemistä ompelusta musiikkihuoneisiin ja ryhmätyöskentelytiloihin. Lainausvalikoima on laajentunut kirjoista ja dvd-levyistä esimerkiksi työkaluihin ja soittimiin.

“Kirjasto on toiminut tehdasalueen keskiössä kolmen vuosikymmenen ajan. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, ja siksi on tärkeää osallistaa kävijöitä jo ideointivaiheessa.” 

Myös Karkkilan kirjastolla on kiinnostus toiminnan kehittämiseen. Yli 150-vuoden takainen kirjastotoiminta muutti 90-luvun alkupuolella Karkkilan keskustasta Högforsin teollisuuskiinteistöön. Alueelle juurtuminen elävöitti miljöön moninaisuutta: silloinen tehdasalue tarjoaa nykyisin kävijöilleen kulttuurielämyksiä, luontoa ja liiketiloja.  Kirjasto tarjoaa perinteisen lainaustoiminnan lisäksi kirjastogallerian, julkiset wc-tilat, nettiyhteyden sekä lukusalit. Toiveissa on, että tulevaisuuden tilamuutokset mahdollistavat monipuolisemman käyttöympäristön kaikille kävijöille ja että sitä voitaisiin hyödyntää myös kunnan toiminnassa.

– Kirjaston asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet viime vuosina. Teknologian kehittyminen, ja kiinnostus etätyöskentelyyn luovat uusia haasteita ja mahdollisuuksia kirjaston toiminnalle. Esimerkiksi perheet kaipaavat vuorovaikutteisia ja yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja ilman, että muiden lukurauha häiriintyy, toteaa Karkkilan kirjastonjohtaja Mila Hulsi-Healthfield.

 

 

Osallistava näyttely takasi turvallisen keinon kerätä kirjaston asiakkaiden ajatuksia

 

Tilassa Oy suunnitteli yhdessä Karkkilan kaupunginkirjaston kanssa käyttäjiä osallistavan näyttelyn. Näyttelyn avulla selvitettiin, millaisia toimintoja ja palveluja asiakkaat kaipasivat tulevaisuuden kirjastosta. Tärkeää oli, että asiakkaiden ajatukset kumpuaisivat heiltä itseltään ilman johdattelua. Osallistamisen tuli tapahtua matalalla kynnyksellä, ilman suurempaa ohjeistamista ja tietenkin pandemian turvarajoitukset huomioiden.

– Näyttely ajoittui joulunaikaan, minkä toivottiin näkyvän myös näyttelyn visuaalisessa ilmeessä. Talvinen tunnelma ja paikallisuus haluttiin tuoda esiin, kertoo Harri Markkula, Tilassa Oy

Alunperin vuoden 2020 joulukuulle suunniteltu näyttely siirrettiin vuodella eteenpäin kokoontumisrajoitusten vuoksi. Joulukuusta 2021 helmikuuhun 2022 avoinna ollut näyttely keräsi ihastelua, mutta myös arvokasta dataa käyttäjistä. Näyttelyn kahdessa osuudessa osallistettiin kävijöitä kysymystauluilla, joihin halukkaat pystyivät kirjoittamaan vastauksia muistilapuille ja liimaamaan ne kyseisen tauluun. Toisena tiedonkeruu keinona toimi lasipulloinstallaatio, jossa kutakin tärkeäksi koettua teemaa pystyi äänestämään sujauttamalla sokeripalan pulloon. Vastauksien läpinäkyvyyden ansiosta sekä henkilökunta että vierailijat pystyivät näkemään saatuja tuloksia reaaliajassa kuukausien edetessä. 

Lue lisää aiheesta: Osallistaminen. Onko siitä mitään hyötyä?

 

Kuinka näyttely onnistui? Palaute asiakkaalta:

“Halusimme toteuttajaksi ehdottomasti jonkun, jolla oli jo kokemusta kirjastojen suunnittelusta. Yhteistyö toimi tosi hyvin, jälki oli ammattimaista, selkeää ja yhteisöllistä tekemistä. Asiakkaat kiittelivät, että näyttely oli kaunis ja houkutteleva. Se tarjosi kekseliään ja leikkisän tavan osallistaa kävijöitä.” 

– Karkkilan kaupunginkirjasto

 

 


ASIAKAS: KARKKILAN KAUPUNGINKIRJASTO

Kirjoittanut Vilva Pesonen

 

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2025 Tilassa Oy