Virtuaalinen tilasuunnittelu avaa käyttäjän kokemuksen Metropolian kampukselle

26.11.2018
Metropolia Myyrmäki virtual reality

 

Teimme virtuaalisen tilasuunnitelman Metropolian Myyrmäen kampukselle

Virtuaalisen tilasuunnittelun työkalut Virtual Reality -mallit ja -videot avaavat tilan niin kuin käyttäjä sen kokee. Tilassa luo tiloista virtuaalitodellisuuksia, joiden avulla suunnittelijat voivat kokea käyttäjän kokemuksen tulevasta tilasta jo ennen sen valmistumista.

Virtuaalisen tilasuunnittelun mallit ovat tietokoneella luotuja simulaatioita, jotka tehdään mahdollisimman realistisiksi. Mallissa loistavat aitoa jäljittelevä valaistus, ympäröivä luonto ja tilassa toimivat ihmiset. VR-ympäristöä tarkastellaan esimerkiksi Oculus Rift -laseilla ja käyttäjän liikkeitä ohjataan peliohjaimen avulla. Virtuaalitodellisuus avaa aivan uusia mahdollisuuksia käyttäjien osallistamiselle suunnitteluprosessiin.

Katso videolta Metropolian Myyrmäen kampuksen tilasuunnitelma, joka huomioi käyttäjien toimimisen tilassa. Virtuaalisen tilasuunnitelmamme avulla Metropolian väki sai vierailla uudella kampuksella jo etukäteen. Työkaluiksi tarvitsimme vain muutaman tietokoneen ja VR-lasit.

Virtuaalinen maailma on uusi kokemus

Kello on kahdeksan aamulla. Olemme Metropolian Myyrmäen kampuksen kirjastossa. Allekirjoittaneen lisäksi paikalla testiryhmässä ovat laboratorioinsinööri Marja-Leena Åkerman sekä opintojensa loppusuoralla oleva Tuulikki Kujanpää. Kummatkin ovat osallistuneet Myyrmäen kampuksen laajennusosan suunnitteluprosessin tiimoilta järjestettyihin osallistaviin workshopeihin, kuten kampusprofiilin luomiseen. Tuulikki on kokeillut aiemmin erilaisia virtuaalisia ympäristöjä muussa yhteydessä. Marja-Leenalle virtuaalisen tilasuunnitelman konsepti on aivan uusi.

Virtuaalisella kampuksella – “Missäs me ollaan nyt?” 

Pienen alkusäädön jälkeen laitteet ovat valmiina. Ensimmäisenä virtuaalikampukselle retkeilemään lähtee Marja-Leena. Me muut “seuraamme perässä”. Marja-Leena tarkastelee Metropolian tulevaa vehreää kampusta virtuaalilasit päässään ja ohjaa virtuaalikehonsa liikkumista tilasta toiseen peliohjaimen avulla.

“Huh, vähän tää huimaa kyllä”, Marja-Leena kommentoi. Huomaamme kukin vuorollamme, että aivot joutuvat hetken totuttelemaan uuteen aistimisympäristöön.

Totuttuamme  alamme havaita mielenkiintoisia huomioita. Tuntuu kuin todella olisimme uuden kampuksen tiloissa kiertelemässä.

“Tääköhän on se aula?” miettii Tuulikki. “Hei onks tossa joku kattoikkuna?” hän jatkaa.

Keskustelu on aivan erilaista kuin suunnittelupöydän ääressä. Välittömät havainnot synnyttävät ihmetystä, ja puhumme aulatilan avaruudesta, siitä, miten tulevan kampuksen tilat kommunikoivat toisiensa kanssa ja siitä, miten uudet tilat tulevat noudattelemaan käyttäjien erilaisia tarpeita.   

Mitkä fiilikset?

Palattuamme “takaisin”, mietimme eroja virtuaalitodellisuuden ja perinteisempien presentaatiomallien välillä.

“Kyllähän tää koko juttu hahmottuu näin uudella tavalla”, Marja-Leena sanoo.

Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että virtuaalitodellisuus tuntuu kokonaisvaltaisesti ja antaa käyttäjälle realistisen kuvan tilojen avaruudesta ja tiloissa liikkumisesta.

“Kyllähän tää koko juttu hahmottuu näin uudella tavalla”, Marja-Leena sanoo.

Virtuaalisen tilasuunnitelman kokeminen on todella intensiivistä, ja kokonaisuuden hahmottaminen voi tuntua haastavalta. On hienoa, että voimme nykyteknologian avulla nähdä ja kokea “valmiita” väläyksiä jostakin vielä tekeillä olevasta, mutta reaalimaailma taitaa edelleen olla se tärkein ympäristö ihmisille, niin suunnittelijoille kuin käyttäjillekin.

Joka tapauksessa, virtuaalitodellisuus suunnittelussa on kokeilemisen ja kokemisen arvoista ilman muuta! Siitä olemme kaikki yhtä mieltä.

Jos innostuit VR:n mahdollisuuksista, tutustu virtuaalisuunnittelun palveluihimme.

Voit myös tutustua Metropolian Myyrmäen kampukseen heidän sivuillaan.

Virtuaaliseikkailulla Metropoliassa kävi Tilassa Oy:n somevastaava Kaisu Kaikos Greativesta


Tietopähkinä

  • Virtuaalinen tilasuunnitelma on tiukasti tilasuunnittelun tätä päivää, ja sen kustannus tuo takuuvarmasti siihen sijoitetut eurot moninkertaisesti takaisin tilojen toiminnallisuuden takaamisen kautta.
  • Virtuaalisesta tilasuunnitelmasta voidaan luoda myös helposti jaettavia videoita, jotka auttavat käyttäjiä ymmärtämään still-kuvia paremmin millaisista ympäristöistä on kyse.
  • Virtuaalisten ympäristöjen suunnittelussa käytetyt ohjelmistot, virtuaalilasit ja -laitteet ovat kehittyneet huimasti, ja myös kustannukset ovat tulleet alaspäin.
  • Virtuaalisen todellisuuden luomisessa tarvitaan 3D-osaajia, jotka taidoillaan herättävät tilat eloon jo ennen kuin suunnitelmatkaan ovat viimeisteltyjä.

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2025 Tilassa Oy