Case: Kaisaniemen koulun oppimista tukevat kalusteratkaisut

10.9.2015

Kaisaniemen-alakoulu-900_pxTilassa suunnittelutiimin yksi uusimmista projekteista on Kaisaniemen ala-asteen kalustussuunnittelu, johon osallistetaan sekä oppilaat että opettajat. Kouluun tehdään ensi vuoden aikana mittava ilmastoinnin remontti, jonka yhteyteen on varattu resursseja myös uusille oppimista tukeville irtokalusteille. Rehtori Merja Kuosmasen ja opettajien visiona on muuttaa remontin tuloksena historiallinen koulu moderniksi oppimisympäristöksi, jossa oppimista tapahtuu joka paikassa. Oppimista siirretään aktiivisesti pois luokista. Projektissa keskitytäänkin siihen että käytävätilat muutetaan oppimistiloiksi. Luokkiin ideoidaan pääosin olemassa olevista kalusteista erilaisia oppimistasoja ja niiden järjestysmahdollisuuksia, kokonaan uudenlainen oppimisympäristö. Lisäksi vanha terassi saa uutta ilmettä ja toiminnallisuutta. Projektissa hyödynnetään tehokkaasti olemassa olevat kalusteet ja kierrätetään ja kunnostetaan Helsingin kaupungin koulujen varastojen aarteita.

Suunnittelutyöpajan tuloksia

Osana suunnittelua oppilaat osallistuivat huhtikuussa 2015 suunnittelutyöpajaan, jossa he pääsivät pohtimaan toiminnallisuutta ja visuaalisuutta unelmien Kaisiksessa. Osallistujat pohtivat mm. erilaisten oppimistilanteiden tilallisia tarpeita ja toimivuutta, kuten millainen tila tekee oppimisesta mahdollisimman miellyttävää ja sujuvaa. Aiheina ryhmätöissä olivat muun muassa ryhmätyötilanne tableteilla ja tietokoneilla, oppimista keskustellen ja käytännössä sekä välitunti koulun sisätiloissa. Lisäksi ideoitiin oppimistilojen viihtyvyyttä ja ulkonäköä. Osallistujat askartelivat kollaaseja unelmien koulun visuaalisuudesta.

Tuloksena oppilaiden pohdinnoissa esiin nousivat tekniikka oppimisen tukena niin kalusteissa kuin varusteissa sekä fyysisen oppimisympäristön mukavuus, kuten ilmastointi ja akustiikka. Oppimistilanteen liikkuvuus ja muunneltavuus tarpeen mukaan oli myös oppilaiden toiveissa.

Tilojen visuaalisuutta mietittäessä värikkyys, järjestys ja rentous nousivat päällimmäisinä esille. Kodinomaisuus ja pehmeys tekstiilejä käyttäen, sekä ryhmätöitä tukevat kalusteet olivat myös oppilaiden toivelistoilla. Kiitos työpajaan osallistuneille; me suunnittelijat saimme runsaan ja monipuolisen määrän ideoita ja ajatuksia oppimistilanteisiin ja tiloihin. Tästä tulee upea oppimisympäristö! Korjausurakka on parhaillaan käynnissä ja kalustetilauksia tehdään. Kohta päästään nauttimaan yhteisen suunnittelun hedelmistä uudistetussa oppimisympäristössä.

ps. Oppilailla oli todella hyvin hallussaan uusi OPS2016 aivan luontaisesti! Ilmiö oppimiseen ei tässä koulussa ainakaan oppilaiden puolesta ole haastetta siirtyä. Työpajoissa työskentely oli aktiivista ja ideoita tuli jopa oppimisympäristön muuttamisesta lentokoneeksi, jolla voi vierailla kiinnostavissa kohteissa. Myös käytännöllisempää lähetystymistä mietittiin, mikä kiteytyikin hyviin ”kuinka pidetään tavarat järjestyksessä” ehdotuksiin.

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2024 Tilassa Oy