Asiakastarina: Akustiikkaratkaisuilla Dylan Lepuskista rentouttava keidas

20.12.2019
Dylan Lepuskin ilahduttavat akustiikkaratkaisut

Akustiikkaratkaisuilla muutimme Dylan Lepuskin hälyisen ravintolan lounaspaikkojen rentouttavaksi keitaaksi. Katso artikkelin lopusta akustiikkaratkaisumme.

  Kuvittele mieletön 900 neliön ravintola-alue. Avarista ikkunoista lankeaa valo kauniille kivilattioille. Kaikki on hyvin, kunnes ensimmäinen asiakas siirtää tuolia istuutuakseen. Ääni kajahtelee tilassa. Buffettia täyttävä työntekijä irvistää. Kiireisimpään lounasaikaan astianpalautuksesta kuuluva kalahtelu peittää alleen jopa keskustelun.
  Tässä kohtaa Dylan Lepuski otti yhteyttä meihin. Lähtökohta oli totisesti haastava – 900 neliön avoin ravintola, jonka suunnittelussa oli huomioitu kaikki paitsi akustiikka. Me toteutimme Dylan Lepuskiin akustiikkaratkaisut, jotka sekä vaimentavat hälyä että tekevät tiloista harmonisemmat ja houkuttelevammat. Näin isoa tilaa on hyvä jakaa akustiikkaseinillä osiin ihan jo siksi, että asiakkailla on mukavampi olo istuskella pöydässään omassa rauhassaan.

Paljon melua – mutta ei tyhjästä

  Työntekijät valittivat melun vievän heistä mehut. Oli kuitenkin vaikea sanoa, mistä hälyisyys oikeastaan muodostui. Kuuluvathan isoon ravintolaan ihmisten juttelu, lasten leikki ja haarukan kilkatus lautaseen. Me emme lähteneet arvuuttelemaan melun lähteitä.
  Suurimmaksi melun aiheuttajaksi paljastui astianpalautushuone.
  Aloitimme akustiikkasuunnittelun kartoittamalla melun lähteet  mittaamalla. Suurimmaksi melun aiheuttajaksi paljastui yllättäen astianpalautushuone. Myös kalusteiden siirtelystä aiheutui paljon melua, jota ei ollut osattu huomioida valtavaa avotilaa rakentaessa.

Akustiikkaratkaisu rajallisella budjetilla

  Olemme tottuneet toimimaan budjetilla kuin budjetilla. Akustiikkasuunnittelussa on onneksi mahdollista keksiä innovatiivisia ratkaisuja suoraan pinnoille, jos rakenteisiin ei ole mahdollista tehdä muutoksia. Materiaalien valinta ja väliseinien sekä akustiikkalevyjen sijoittelu ovat tärkeä osa akustiikkasuunnittelua.
  Koska ravintolatilaa rakentaessa oli päädytty käyttämään kaikuvia materiaaleja, kuten peittämätöntä kivilattiaa, olisi täydellinen akustointi tarkoittanut kallista alakattolevyjen vaihtamista. Niin olisimme saaneet parannettua akustiikkaa merkittävästi ilman näkyviä muutoksia. Sitten emme tosin olisi päässeet luomaan näitä leikillisiä ja viihtyvyyttä lisääviä akustiikkaratkaisuja, jotka ilahduttavat Espoon lounasasiakkaita joka päivä.
  Dylan Lepuskin budjetilla ei ollut mahdollista vaihtaa alakattolevyjä pehmeiksi. Päädyimme siis suunnittelussa usean erilaisen ratkaisun yhdistelmään. Johtavana ajatuksenamme oli, että ratkaisujen on akustiikan lisäksi parannettava myös Dylanin visuaalista ilmettä. Viihtyisä ympäristö tuo lisää asiakkaita – ja sitähän ravintola lopulta eniten tarvitsee.
Dylan Lepuskin leponurkkauksen akustiikkalevyt

Dylan Lepuskin leponurkkauksen akustiikkalevyt

Dylan Lepuskin akustiikkaratkaisut

  Astianpalautuksen akustiikkaratkaisuksi akustolevyt
  Astianpalautuksessa verhoilimme kaikki vapaat seinät luonnonmukaisilla ja eläväpintaisilla akustolevyillä. Päätyseinälle suunnittelimme lisäksi värikkään taideteoksen samoista levyistä. Tilan luonne muuttui viihtyisämmäksi kertaheitolla.
  Salin akustiikkaratkaisuksi tilataideteos, akustolevyt

  Kovat tasaiset kattopinnat verhoilimme samoilla luonnonmukaisilla akustolevyillä kaikkialla, missä se oli mahdollista. Näkyvin muutos oli kuitenkin iso,

  Dylan Lepuskin akustiikkasuunnittelun akustiset väliseinät

  Dylan Lepuskin akustiikkasuunnittelun akustiset väliseinät

  värikäs, kierrätettävästä huopalevystä suunniteltu tilataideteos. Teos roikkuu vaapaasti katossa noutopöydän ja ruokailutilan välimaastossa, useassa eri tasossa. Sen värimaailma ja muotokieli toistavat ravintolan alkuperäisiä seinämaalauksia sekä yleisväritystä, ja se aiheuttaa paljon ihastusta.

  Tärkeä mutta näkymätön muutos olivat pöytien alapintaan kiinnitetyt akustolevyt, jotka vaimentavat kivilattian kautta heijastuvia ääniaaltoja. Lisäksi kiinnitimme puutuolien jalkoihin tassut. Näkymättömien akustiikkaratkaisujen tarkoitus on vaimentaa tuolien siirtelystä aiheutuvaa melua.
  Tilan tunnelmaan paljon vaikuttanut muutos olivat siirreltävät puiset akustiikkaseinät. Puurimoista kootut ritilät läpäisevät kauniisti valoa, mutta hajottavat ääniaaltoja tehokkaasti. Akustiikkaseinät sijoitettiin matalan ruokailutilan ja korkean toimistokuilun rajatilaan lisäämään kontrastista pehmeyttä koviin rakennusmateriaaleihin, kuten betoniin, teräkseen, kiveen ja lasiin. Seinäkkeiden tarkoitus on myös muuttaa avointa hallimaista tilaa luonteeltaan kodikkaammaksi.
  Muita ratkaisuja:
  Toiselle ikkunaseinälle suunniteltiin akustiset valoa läpäisevät verhot, pehmentämään kovan lasipinnan kaikuja sekä toisen lasiseinän petonipylväät verhoiltiin paksummilla akustisilla verhoilla. Tällä muutoksella lisättiin niinikään tilan viihtyisyyttä. Värit otettiin niinikään ravintolan alkuperäisestä varimaailmasta.

Osallistavan suunnittelun uutiset suoraan sähköpostiisi!

Asiantuntijamme
pitävät sinut ajan tasalla!
Tilaa
uutiskirjeemme tästä!
Copyright © 2024 Tilassa Oy